سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سرزمین اقتدار


ظهور دولت ایلام(640-3200) قبل از میلاد به عنوان اولین قدرتمتمرکز در عرصه فلات ایران(جنوب غربی سرزمین کنونی ایران)

آغازی بود برای تأثیر فکر، هنر و تمدن مردم فلات ایران بر سایر تمدن‌های اطراف همچون تمدن بین النهرین و مصر، ارتباطی که همیشه با کش و قوس‌های

 فراوانی همراه بود و گاهی باعث تسلط تمدنی بر تمدن دیگر می‌شد. بطوریکه امروزهمی‌توان آثار تبادل فرهنگی دولت ایلام و سایر اقوام ساکن در کوهستان‌های فلات

 ایران همچون کاسی‌ها، لولوبیان، و اورارتوو... را در میان نقوش برجسته سومری‌ها، اکدی‌ها، آشوری‌ها، بابلی‌ها و... در بین النهرین و یا در میان

آثار مکشوفهاز شهرهای کهن شوش، انشان، دورانتیاش، نینوا، بابلو... مشاهده کرد هرچند در این دوران تمدنهای قدرتمند دیگری همچون تمدن جیرفتو یا تمدن سرزمین‌های جنوب شرقی ایران در شهر سوختهوجود داشته‌اند و به طور حتم بسیار قدرتمند بوده‌اند اما به دلیل نبود شناخت کافی از ارتباط آنها با سایر تمدن‌های همجوار صحبت هنوز زود است.

ایلامیان یا عیلامی‌ها اقوامی بودند که از هزاره چهارم پ. م. تا هزاره نخست پ. م.، بر بخش بزرگی از مناطق جنوب و غرب ایران فرمانروایی داشتند. بر حسب تقسیمات جغرافیای سیاسی امروز، ایلام باستان سرزمین‌های خوزستان، فارس، ایلام و بخش‌هایی از استان‌های بوشهر، کرمان، لرستان و کردستان را شامل می‌شد.

آثار کشف شده تمدن ایلامیان، در شوشنمایانگر تمدن شهری قابل توجهی است. تمدن ایلامیاناز راه دریایی و شهر سوختهدر سیستان، با تمدن پیرامون رود سندهند و از راه شوشبا تمدن سومرمربوط می‌شده‌است. ایلامیان نخستین مخترعان خط در ایران هستند.

به قدرت رسیدن حکومت ایلامیانو قدرت یافتن سلسله عیلامی پادشاهی اواندر شمال دشت خوزستان مهم‌ترین رویداد سیاسی ایران در هزاره سوم پ. م. است. پادشاهی اَوان یکی از دودمان‌های ایلامیباستان در جنوب غربی ایران بود. پادشاهی آوان پس از شکوه و قدرت کوتیک - این شوشینک همچون امپراتوری اکد، ناگهان فرو پاشید؛ این فروپاشی و هرج و مرج در منطقه در پی تاخت و تاز گوتیانزاگرس نشین رخ داد. تا پیش از ورود مادهاو پارسهاحدود یک هزار سال تاریخ سرزمین ایران منحصر به تاریخ عیلاماست.

سرزمین اصلی عیلام در شمال دشت خوزستان بوده. فرهنگ و تمدن عیلامی از شرق رودخانه دجله تا شهر سوختهزابل و از ارتفاعات زاگرس مرکزی تا بوشهر اثر گذار بوده‌است. عیلامیان نه سامینژادند و نه آریاییآنان ساکنان اولیه دشت خوزستان هستند. 

--------------------------------------------------------

منبع:http://fa.wikipedia.org/wiki/